404 Hata Sayfası Nedir?

404 Hata Sayfası Nedir?

404- Bulunamadı içerikli web sayfası, bir web site sunucusunda kırık veya ölü bir bağlantıyı izlemeye çalıştığımızda ortaya çıkıyor ve World Wide Web’de en sık rastlanan hatalardan biri olma özelliği gösteriyor. CERN, İsviçre’de bazı bilim insanları 90’lı yıllarda medya devrimi olarak adlandırılan, bugün www ya da kısaca web olarak bildiğimiz, World Wide Web üzerinde çalışmaya başlamıştı. CERN bilim insanlarının amacı çeşitli formatlarda açık erişim olanağı sağlayan bir veri tabanı altyapısı, yani multimedya (çoklu ortam) oluşturmaktı.

Hedefleri metin ve resimleri tek bir doküman gibi bir araya getirmek ve onları bir belge olarak sunacak ve bu tür diğer belgelere bağlanmaya izin verecek bir protokol, yani hypertext oluşturmaktı. Çalışmalarındaki ilerleme ve aksilikleri dünyayla paylaşmak istemedikleri için protokollerini kapalı bir alan olan CERN’s Internal Network (CERN Dahili Ağ) üzerinde geliştirmeye başladılar.

1989'te Pakistan Havayollarına ait bir Fokker F-27, Gilgit şehrinden Islamaba’da gitmek üzere yerel saat ile 07:36’da havalandı. En son Saatler 08:50’yi gösterdiğinde iletişim gerçekleştirilen uçağın, Himalayalara düştüğü tahmin edilip, uçaktan günümüze kadar hiçbir haber alınamadı. Enkazına dair hiçbir ize de rastlanamadı. Uçak, taşıdığı 54 kişiyle birlikte sır oldu.
Uçuş kodu 404 olan bu uçağın, 404 hata kodu ile herhangi bir bağlantısı ya da isim babası olması durumu kesinlikle yoktur. Sadece kötü bir rastlantıdır.

Protokolün farklı işlevleri için CERN içinde yer alan farklı ofisleri kullanan ekip dördüncü kattaki ofiste, yani 404 numaralı odada, World Wide Web’in merkezi veri tabanını bulunduruyordu. Tüm dosya talepleri bu ofise yönlendiriliyordu. Odada görevli olan 2 ya da 3 kişi elle bu dosyalara erişiyor ve ağ üzerinden dosyayı talep eden kişiye aktarıyorlardı.

Veri tabanı büyümeye başladığında ve CERN’deki insanlar, kendi araştırma belgelerinin dışında da belge alabildiklerini fark ettiklerinde talepler arttı. Artan taleplerle birlikte yerine getirilemeyen taleplerin de sayısı yükseldi. Bu durum genellikle taleplerin yanlış dosya ismiyle yapılmasından kaynaklanıyordu. Bir süre sonra bu hatalı istekler standart bir mesajla cevaplanmaya başlandı. ‘Room 404: file not found’ (404: dosya bulunamadı).

Dosya talep etme ve talepleri karşılama işlemleri otomatikleştiğinde ve insanlar doğrudan veri tabanına erişebilmeye başladıklarında da hata iletileri işlemin gerçekleştiği fiziksel konumla bağlantılı kalmaya devam etti. Oda numaraları ve hata kodları CERN’den ayrılmış olsa da HTTP’nin (Hyper Text Transfer Protokol) resmi sürümünde bir tarayıcı bir web sunucundan hatalı bir istekte bulunduğunda görüntülenmeye devam ediyor. Her hata mesajının bir standardı ve özelliği vardır. 1xx'lü, 2xx'lü, 3xx'lü, 4xx'lü, ve 5xx'lü kod gruplarıyla anlaşılmaktadır.

Diğer odaların hiçbiri artık web için kullanılmasa da 404 numaralı oda webin başlangıcı olarak CERN’de korunmaya devam etmektedir.